Gönen, Ömer Seyfeddin'i yaşatıyor

MAHİR DEMİR İSTANBUL - 04.04.2012

Her yıl düzenlediği Ömer Seyfeddin Haftası ile yazarın hatırasını yaşatan Gönen Belediyesi, bu yıl iki güzel haberle Ömer Seyfeddin okurlarını mutlu etti. Belediye, tarihî bir Gönen evini restore ettirerek "Ömer Seyfeddin Müze Kütüphanesi" açacak. Öte yandan "Ömer Seyfeddin Seçme Hikâyeler" İngilizceden sonra Arapça ve İspanyolcaya çevrildi.

Türk hikâyesinin öncü isimlerinden Ömer Seyfeddin, "Ben Gönen'de doğdum." derken, bu kısacık ve alelâde sözün gün gelip bir ilçenin kaderinde böylesine rol oynayacağını elbette bilemezdi. Yazarın doğduğu ve bazı hikâyelerinde mekân olarak geçen Balıkesir'in Gönen ilçesi, Türkiye'de ender rastlanır bir vefa duygusuyla Ömer Seyfeddin'e sahip çıkıyor ve onun hatırasını, eserlerini yaşatmak için çalışıyor. Ömer Seyfeddin adı da böylece şehrin en önemli markası haline geliyor.

Yazarına vefa göstermekte cömert davranan Gönen Belediyesi, yıllardır bu vefayı somutlaştıran faaliyetlere imza atıyor. Bu anlamda en yeni haber, Gönen Belediyesi'nin yazar adına bir müze kütüphane kuracak olması. Üç katlı tarihi bir Gönen evini kamulaştıran belediye, binayı restore ettirerek burada "Ömer Seyfeddin Müze Kütüphanesi" açacak. Mekânda konferans ve seminer salonu ile yazarın eserlerinin ve hakkında yazılmış bütün kitapların yer aldığı bir kütüphane yer alacak. Burası, Ömer Seyfeddin araştırmacıları için de her yönüyle bir başvuru mekânı haline getirilecek.

Ömer Seyfeddin cephesinden ikinci güzel haber ise öyküleriyle ilgili. Önceki yıl Mehmet Miyasoğlu'nun bir araya getirip İngilizceye çevirdiği "Ömer Seyfeddin Seçme Hikâyeler" adlı eser, geçtiğimiz günlerde Dr. Muhammed Harb tarafından Arapçaya çevrildi. Aynı seçki Perulu Giulliana Elizabeth Ramirez Linan tarafından İspanyolcaya çevrildi. Seçme Hikâyeler'in Arapça ve İspanyolca basımları, İngilizce çevirinin ikinci baskısıyla birlikte geçtiğimiz ay Gönen'de düzenlenen 23. Ömer Seyfeddin Haftası etkinlikleri kapsamında yayımlandı.

Gönen Belediye Başkanlığı, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ömer Seyfeddin Kültür ve Sanat Haftası'nın 23.sü bu yıl 9-18 Mart 2012 tarihlerinde yapıldı. Etkinlik kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tasavvuf Musikisi Topluluğu tarafından mevlid-i şerif okundu. Şehitlerin de anıldığı cuma namazı sonrasında Ömer Seyfeddin Meydanı'nda yaklaşık 7-8 bin Gönenlinin katıldığı geleneksel pilav ve aşure ikramı yapıldı.

Ömer Seyfeddin Hikâye Yarışması'na katılan bin 410 hikâye arasından dereceye giren yarışmacılar ödüllendirildi. Yarışmada Durali Kürşat Erözkan birinci, Beyzanur Kılıç ikinci, Cansu Varol ise üçüncü oldu. Ayrıca Büşra Tekin, Bahar Targa ve İsmail Doğanay özendirme ödülüne değer görüldü. Bu yıl yayımlanmış hikâye kitapları dalında ilk kez verilen ödülün sahibi ise "Keyfekader Kahvesi" adlı eseriyle Aykut Ertuğrul oldu.

Etkinlikler kapsamında 13 Mart günü Gönen Ömer Seyfeddin Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından "şiir dinletisi" gerçekleştirildi. İki ayrı panelde ise Ömer Seyfeddin ve hikâyeleri konuşuldu. 14 Mart günü Mustafa Miyasoğlu, Dr. Sakin Öner, Ali Çolak ve Mehmet Miyasoğlu "Devri ve Çağdaşlarıyla Ömer Seyfeddin" konulu panelde, Ömer Seyfettin'i ve hikâyeciliğin farklı yönleri ile anlattı. 15 Mart günü ise Prof. Dr. Recep Duymaz, Doç. Dr. Abdullah Şengül, Necati Mert ve Osman Bayraktar'ın katıldığı "Ömer Seyfeddin'in Hikâyelerine Güncel Bakış" konulu panel düzenlendi. 18 Mart 2012 Pazar günü Bursa Mevlânâ Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından Tasavvuf Musikisi Topluluğu eşliğinde sema gösterisi gerçekleştirildi.

Gönen Belediyesi ve Gönenliler, Ömer Seyfeddin'i yaşatmaya ve onun adını bütün dünyaya duyurmaya kararlı. Gönen'e vardığınızda zaten şehir meydanında sizi Ömer Seyfeddin'in heykeli karşılıyor. Müze kütüphane açıldığında ise artık misafirlere bizzat Ömer Seyfeddin ev sahipliği yapacak.

Zaman Gazetesi'den alınmıştır.Haberin aslını okumak için tıklayın.

Comments (0)